20 Kata-kata Warren Buffett Mengenai Pelaburan

Banyak benda yang boleh kita belajar daripada Warren Buffett. Dalam post ni saya kongsikan beberapa kata pujangga daripada beliau. Semuanya saya alih bahasa ke bahasa Malaysia.

1) Dua Peraturan dalam Pelaburan untuk Warren…

“Peraturan No. 1: Jangan rugi. Peraturan No. 2: jangan lupa peraturan No. 1.

2) Pasaran Boleh Letak Harga Yang Salah

Sambung membaca 20 Kata-kata Warren Buffett Mengenai Pelaburan

Nak Belajar Tulis Iklan?

Nota penulisan iklan yang pernah saya buat dahulu.

Semasa saya membuat artikel ini, saya sedang mendengar soundtrack game Dirt 2 dan memang sedap didengar di telinga. Di hadapan saya ialah sales letter Tips PTD. Saya sedang fikirkan cara untuk mengalahkan formula ultra-dead simple Jamal.

Bila saya terfikir balik, saya mula kenal headline ala soalan ini daripada Shuth, dan pada waktu itu saya sedar tentang style ini dalam Rahsia Kambing.

Saya pernah buat review sales letter Rahsia Kambing dan ianya lebih mudah berbanding surat jualan saya yang brute force (pada waktu itu).

Sambung membaca Nak Belajar Tulis Iklan?

Dah Gagal Banyak Kali

Ada yang kalau gagal, terus tak nak cuba. Macam kegagalan itu penghujungnya.

Sedangkan, itu bukanlah penamatnya.

Ada je lagi benda yang kita boleh buat walaupun bila kita dah gagal.

Ingat hidup ni semudah tu je ke?

Kegagalan tu adalah satu perkara yang biasa.

Bila kita nampak seseorang tu berjaya, kita hanya nampak permukaan sahaja. Sebenarnya banyak lagi kegagalan di belakangnya.

Sambung membaca Dah Gagal Banyak Kali

Harga Minyak Terkini 2016

Nak tahu Harga minyak yang terkini? Dalam blog post ni saya tunjukkan macam mana.

1 Disember 2014 ialah tarikh penamatan subsidi.

Tapi perasan tak harga macam tak jauh bila tidak ada subsidi? Sebab masa tu harga minyak jatuh teruk.

Bila harga minyak jatuh, pendapatan Petronas pun jatuh.

Kemudian terpaksalah mereka membuang orang.

Sambung membaca Harga Minyak Terkini 2016

Tips Untuk Membeli Rumah Yang Pertama

Walau anda pergi ke mana-mana pun, walaupun syurga, anda akan rindukan rumah anda – Malala Yousafzai

Ramai orang nak beli rumah terutama sekali mereka yang dah berkahwin.

Pada hari ini, rumah dianggap sebagai aset terpenting dalam hidup kerana tanpa rumah, kita  terpaksa mengeluarkan sejumlah wang  tanpa henti untuk menyewa rumah orang lain.

Namun demikian, ada juga orang muda pada zaman sekarang lebih gemar mengutamakan pembelian kereta berbanding rumah. Nak nampak gah katakan.

Tapi, bagi saya, lagi bagus kalau kita berhutang rumah dahulu sebelum berhutang kereta.

Sambung membaca Tips Untuk Membeli Rumah Yang Pertama