Secawan Koko Kehidupan

Cara Belajar Programming

0

“Bang, nak belajar programming language yang mana satu?”

So, nak tahu macam mana nak belajar programming?

Untuk mereka yang ingin mempelajari bahasa pengaturcaraan, ada satu infografik mudah yang boleh anda tengok. Bagi saya sebenarnya kita boleh belajar apa pun terutama sekali bila kita minat nak buat sesuatu.

Boleh klik pada gambar untuk paparan lebih besar. Mungkin lagi sesuai kalau pakai laptop ataupun desktop.

which-programming-language-should-i-learn-first-infographic

Walau apa pun programming language yang anda nak belajar, sebenarnya ia bergantung kepada apa yang anda nak buat. Ada je bahasa-bahasa pengaturcaraan yang tidak ada disenaraikan.

Anda nak belajar buat game?

Anda nak buat duit banyak?

Anda nak buat app anda sendiri?

Motivasi untuk mencipta itu yang penting.

Bila ada motivasi, ambil satu language, fokus pada language itu. Cuba google tutorial dalam bahasa tersebut, dan cuba ikut tutorial tersebut.

Sebagai contoh anda nak belajar tentang bahasa Java. Anda boleh google Java Tutorial for Beginners.

Dari situ anda boleh tengok apa yang sesuai untuk anda.

Yang penting ialah anda perlu mencuba. Tak cuba maka tak tahu. Maka tak cinta.

Leave A Reply

Your email address will not be published.