3 Cara Melajukan Internet Akses Anda

Bosan dengan kelajuan Internet anda sekarang? Anda boleh lajukan internet. Di dalam ini anda akan mengetahui tiga cara mudah untuk melajukan Internet anda supaya anda boleh pergi ke Facebook. Tidak kira jika anda berada di atas broadband, dial-up (ada lagi kah?) dan WIFI… anda boleh menggunakan tip-tip yang ada ini untuk merasa Internet yang lebih pantas.

Jadi, jom tengok tiga tips untuk melajukan Streamyx… eh-eh, Internet anda.

1. guna TCP Optimizer

TCP Optimizer merupakan perisian yang tidak perlu anda install tetapi boleh melajukan Internet dengan mengubah settings-setting yang ada di dalam komputer anda. Anda boleh memilih kelajuan hubungan anda ke Internet. Sebagai contoh anda tahu Internet anda lajunya ialah 5mbps (megabit setiap saat), jadi anda boleh tekan slider yang ada di dalam perisian itu, kemudiannya apply settings. Anda mungkin kena restart komputer atau sambungan ke Internet anda.

Program ini direka khas unuk meningkatkan kelajuan sambungan internet anda, tetapi ia juga sesuai untuk mereka yang tidak berpengalaman. Dengan kata lain, TCP Optimizer yang dicipta oleh SpeedGuide ini merupakan software yang boleh melajukan Internet dan broadband.

Jika anda newbie, anda akan sukakan perisian ini. Ia amat-amat mudah digunakan.

2. cari dan guna DNS terlaju

Setiap milisaat adalah penting apabila anda melayari Internet. Jika anda ingin menambah kelajuan Internet anda, anda boleh menukar pelayan DNS anda untuk membuat halaman tersebut memuatkan sedikit lebih cepat. Berikut adalah pengenalan ringkas tentang DNS dan bagaimana ia mempengaruhi kelajuan sambungan anda, dan bagaimana anda boleh dengan mudah menukar tetapan komputer anda untuk menggunakan DNS sepantas mungkin.

Apakah DNS dan Bagaimana Ia Mempengaruhi Kelajuan Internet Saya?

Komputer menggunakan alamat IP untuk menyambung antara satu sama lain. Alamat IP adalah satu siri nombor yang bertindak sebagai alamat digital yang membolehkan komputer untuk menghantar maklumat secara berulang-alik antara komputer anda dengan Internet. Apabila anda melihat IP, anda dapat melihat rentetan panjang nombor yang mudah untuk komputer ingati, tetapi ia bukan dibuat untuk manusia (jadi, sukar untuk kita mengingatinya. Jadi, untuk memudahkan manusia, sistem DNS dicipta.)

Apabila anda menaip alamat web dalam pelayar Internet anda, laluan komputer anda akan melalui sesuatu yang dipanggil Sistem Nama Domain (DNS). Sebagai contoh, alamat web https://kokotiam.com/ adalah mesra pengguna, tetapi untuk komputer, ia bermaksud seperti 103.246.204.115. Pada asasnya, DNS adalah apa yang membolehkan anda menggunakan mudah diingati tapak seperti URL “kokotiam.com” berbanding menghafal sekumpulan alamat IP.

Tiap-tiap pembekal perkhidmatan internet (internet service provider, atau ISP) biasanya mempunyai pelayan DNS mereka sendiri, tetapi ia tidak semestinya yang paling pantas. Selalunya, pelayan DNS yang paling cepat adalah yang paling dekat dengan lokasi anda. Jika anda bertukar kepada yang lebih cepat, yang bermakna ia akan “berjumpa” alamat IP tersebut dengan lebih cepat berbanding yang asalnya.

Pelayan DNS pihak ketiga juga boleh mempunyai faedah lain, seperti penapisan kandungan. Antara DNS daripada pihak ketiga ialah OpenDNS, Google Public DNS, dan lain-lain lagi.

Beberapa perkara yang perlu anda ingat: tidak semuanya indah. Anda perlu ingat bahawa pembekal DNS anda boleh melihat setiap laman web yang anda lawati, jadi jika anda bimbankang tentang keselamatan, anda mungkin ingin melakukan sedikit penyelidikan tentang penyedia servis DNS terlebih dahulu. Di samping itu, sesetengah sekolah, perniagaan, dan tempat-tempat lain hanya membenarkan anda menggunakan pelayan DNS mereka, yang bermaksud jika anda menukar pelayan pada komputer riba anda dan kemudian mengambil bekerja, anda mungkin mempunyai isu-isu sambungan Internet. Cuba tengok jika anda boleh mengubah settings anda ataupun tidak.

Bagaimana untuk mencari DNS yang paling laju? Gunakan Namebench ataupun DNS Jumper.

3. gunakan browser yang lebih laju

Setiap browser dilahirkan berbeza. Ada browser yang lebih laju berbanding yang lain. Sebagai contoh, di dalam browser test yang dijalankan oleh Toms Hardware, kita dapati bahawa pelayar Internet paling baru dan paling laju ialah Google Chrome. Tetapi, jika anda memerlukan addons yang ada di dalam Firefox, anda juga boleh download dan installnya sebagai browser kedua anda.

Tidak kira anda menggunakan apa pun jenis sambungan, anda boleh melajukannya. Sebagai contoh, anda mahu melajukan broadband Streamyx anda, atau Celcom anda, itu semua tidak mustahil. Tetapi anda perlu tahu bahawa walau sebanyak mana anda cuba melajukan kelajuan anda, ia sebenarnya bergantung sepenuhnya kepada kelajuan maksima Internet anda… Jadi, kalau anda nak betul-betul laju, upgrade pakej langganan Internet anda! :p

Diterbitkan oleh

Abdul Rahman

Seorang penulis, pembaca, programmer dan macam-macam lagi.

4 padangan di “3 Cara Melajukan Internet Akses Anda”

  1. PLEASE tlong sy…sy buat guna TCP pstu shortcut computer sy hilang…tmpt download pun xbleh bkak….mcm mna ya????

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *