Ini Dia 18 Senaman Untuk Sihatkan Badan Kita

senaman-sihatkan-badan

Lagi banyak senaman menyihatkan badan untuk anda hari ini!

Sebelum ini saya pernah berkongsikan senamansenaman yang menyihatkan badan.

Hari ini kita akan tengok lagi beberapa senaman lain yang boleh anda buat tanpa perlu menggunakan peralatan yang mahal dan kebanyakannya hanya perlu menggunakan badan sahaja.

Kalau anda nak lebih banyak tip macam mana untuk mempunyai hidup yang lebih cergas dan lebih sihat (dan turunkan beberapa kilogram!), anda boleh klik butang di bawah untuk mengetahui mengenai newsletter kami iaitu “Kesihatan @ Kokotiam”.

 

[maxbutton name=”kesihatan-kokotiam”]

 

Apa manfaat-manfaat senaman-senaman sebegini? Saya senaraikan beberapa manfaat senaman berat badan ini.

  1. Workouts yang sangat efisien. Masalah sekarang ialah kita tidak mempunyai banyak masa. Senaman sebegini membolehkan anda untuk melakukan senaman tanpa perlu ke gim.
  2. Gabungan lathan kardio dan kekuatan. Sesetengah senaman yang diseneraikan di bawah menggabungkan latihan kardio dan latihan kekuatan dalam satu senaman.
  3. Bakar lemak dengan cepat. Kadang-kadang jumlah lemak yang ingin dibakar tidak banyak dan sangat sesuai menggunakan senaman sebegini.
  4. Senaman untuk semua orang. Ada orang yang baru sahaja cuba bersenam dan boleh menggunakan senarai ini untuk mencuba yang tidak terlalu berat kepada badannya. (Cuba lihat post-post lain juga). Kalau nak yang lebih menguji badan, cuba lakukan senaman itu dengan lebih cepat ataupun dengan lebih lambat. Itu akan menyebabkan badan anda terpaksa bekerja lebih keras lagi.
  5. Menguatkan kekuatan “core”. “Core” tidak semestinya abdomen semata-mata tetapi kebolehan badan untuk terus bersenam.
  6. Lebih fleksibel. Semua senaman di bawah ini akan melatih pelbagai bahagian badan anda. Apabila dilakukan dengan betul, anda boleh mengelakkan kecederaan akibat daripada senaman berlebihan.

Itu dia enam manfaat senaman. Nak tahu apa senaman yang boleh anda lakukan? Jika ya… Jom kita mulakan. Tekan pada nama senaman dan anda akan dibawa ke Youtube video yang menunjukkan senaman tersebut.

1. Vertical jump

(Ada dua vertical jump di dalam video di atas)

Ini sesuai untuk mereka yang bermain bola keranjang.

2. Long Jump

3. Invisible jump rope

4. Dive bomber Pushup

Senaman-senaman di bawah ini pula melatih kaki anda.

5. Lateral step over

6. Lunge jump

7. Squat jump

8. Box jump

9. Single-leg box jump

10. Step up

11. Single leg hop

12. Skater’s lunge

13. Frog jump

14. Jumping Jack planks

15. Flutter kick

16. Bicycle

17. Tabata crunch

18. Sprinter sit-up

Ada sembilan belas video semuanya. Banyak kan yang boleh dibuat? Tak perlu pakai banyak duit. Bila kita kreatif, kerusi pun boleh jadi alat untuk membuat senaman menyihatkan badan.

Diterbitkan oleh

Abdul Rahman

Seorang penulis, pembaca, programmer dan macam-macam lagi.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *