Kenapa Kami Perlu Pilih Anda? Soalan Temuduga Terkenal Yang Biasa Orang Tak Dapat Jawab

MENGAPA KAMI PERLU MEMILIH ANDA?

Ini merupakan soalan yang popular yang sering ditanya oleh panel penemuduga. Masa inilah anda perlu “market”kan diri anda sendiri.

Ambil peluang terbaik ini.

Ceritakan:

  • Kelayakan anda
  • Kebolehan bekerjasama anda
  • Senang berurusan dengan anda

Dan lain-lain lagi yang bagus tentang anda yang boleh menjual diri anda berbanding dengan orang lain.

Kelihatan macam mudah saja untuk kita nak menjawab soalan sebegini bu kan?

Tapi, cuba anda menjawabnya sekarang. Jawab, jawab, Pasti anda teragak-agak untuk menjawabnya bukan?

Anda pasti terfikir seperti ini:-

“Apalah aku nak jawab ni ye? Takkan nak puji diri sendiri, nanti orang kata masuk bakul angkat sendiri”

Kebanyakan calon temuduga gagal ketika menjawab
soalan seperti ini. Ada yang menjawab begini:

“Saya memang minat kerja ni, saya memang patut dapat”

“Saya memiliki CGPA tinggi, atas 3.5, memang saya rasa saya layak. Bukannya senang nak dapat CGPA tinggi ni di universiti”

“Mak ayah saya bekerja di jawatan yang sama juga
seperti saya minta ni, jadi saya memang dah tahu macamana kerjanya”

“Saya dari dulu memang minat sangat jawatan ini, dari zaman saya sekolah lagi”

… dan bermacam-macam lagi jawapan yang kurang tepat yang diberikan oleh calon.

Boleh jawab seperti ini tapi MARKAH PENILAIAN anda juga akan BERKURANG 🙁

Apa jawapan yang TEPAT dan MARKAH LEBIH?

Saya kongsikannya di dalam email newsletter saya di Tips Kerjaya. Hehe. Langganlah!

Diterbitkan oleh

Abdul Rahman

Seorang penulis, pembaca, programmer dan macam-macam lagi.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *