25 Tips Buat Resume Yang Baik

Salah satu sebab kenapa anda tidak mendapat panggilan SELEPAS menghantar resume ialah resume anda tidak menepati ciri-ciri yang dikehendaki oleh pihak sumber manusia syarikat berkenaan.

Di dalam post ini, saya akan berkongsikan 19 25 tips buat resume yang saya harap boleh membantu anda membuat resume yang lebih baik dan mendapat berita gembira daripada syarikat-syarikat yang menerima resume anda.

Jom mula sekarang.

1. Tahu tujuan resume anda

Sambung membaca 25 Tips Buat Resume Yang Baik

Contoh Soalan Pegawai Hal Ehwal Islam

Pada 6 Disember ini, ada di antara kita yang akan menghadapi peperiksaan untuk jawatan pegawai hal ehwal islam S41 dan penolong pegawai hal ehwal Islam S29.

Di dalam ini, saya ingin tunjukkan kepada anda contoh-contoh soalan yang boleh anda tengok kerana ini yang akan anda hadapi nanti pada 6 Disember nanti.

Skop Tugas S41 dan S29.

Menurut Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), kedua-duanya mempunyai skop yang berbeza. Tapi tak banyak.

Sambung membaca Contoh Soalan Pegawai Hal Ehwal Islam

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir Gred N29

Di dalam post ini, saya akan perincikan kepada anda apa yang anda perlu tahu mengenai format peperiksaan penolong pegawai tadbir gred N29 kali ini.

Format peperiksaan penolong pegawai tadbir gred N29 sama dengan PTD M41 yang berlangsung baru-baru ni.

Ada 2 seksyen iaitu Seksyen A dan Seksyen B.

  1. Seksyen A: Pengetahuan Am – tentang Malaysia dan juga dunia
  2. Seksyen B: Daya menyelesaikan masalah matematik

Sambung membaca Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir Gred N29

43 Tip Resume Supaya Anda Yang Dipilih

Bila anda dah lama tak update resume anda, memang susah sikit mana nak mula. Apa cara buat resume yang paling baik tahun 2016 ni?

Apa pengalaman dan kejayaan yang patut anda masukkan untuk tawaran kerja yang anda nak tu?

Apa peraturan baharu resume dan tren yang patut anda ikuti?

Dan seriously, satu muka surat ataupun dua?

Sambung membaca 43 Tip Resume Supaya Anda Yang Dipilih

Kisah Peperiksaan Online Exam PTD

Peperiksaan PTD sekarang ini akan diadakan secara online. Peperiksaan yang diadakan di dewan dan anda perlu pergi ke sana sudah tidak wujud.

Sekarang, apa yang anda perlu sediakan ialah pastikan anda bersedia untuk peperiksaan online ini. Sesi peperiksaan kali ini akan diadakan pada waktu malam.

Kalau boleh, guna internet laju. Malam-malam orang selalu guna Internet jadi mungkin sesak sedikit line Internet seluruh Malaysia. Cuba cari tempat yang boleh tawarkannya. Anda boleh cuba tengok di siber kafe sama ada Internet laju ataupun tidak.

Sambung membaca Kisah Peperiksaan Online Exam PTD