Secawan Koko Kehidupan

22 Tempat Dapat Gambar Percuma Untuk Blog

1

Salah satu rahsia untuk memberikan impak positif kepada orang yang datang ke laman blog atau laman web anda ialah dengan menggunakan gambar yang profesional dan menarik orang untuk membaca.

Malangnya susah untuk kita cari tempat untuk cari gambar percuma yang boleh dipakai.

Dalam blog post ini saya senaraikan 22 tempat untuk dapatkan gambar percuma yang boleh anda gunakan dalam blog post dan laman web anda.

Jom kita mula!

Unsplash

1-unsplash

 

Kenapa ni bagus:

  • Gambar resolusi tinggi
  • 10 gambar baharu setiap 10 hari
  • Tidak ada royalti

Gratisography

2-gratisography

Kenapa ni bagus:

  • Gambar percuma untuk kegunaan komersial
  • Setiap minggu ada gambar baharu untuk anda
  • Lawak dan fotografi berkontras tinggi

Little Visuals

3-little-visuals

Kenapa ni bagus:

  • 7 gambar baharu setiap 7 hari
  • Fotografi lanskap dan alam
  • Imej resolusi tinggi untuk dimuat turun

Superfamous

4-superfamous

Kenapa ni bagus:

  • Imej stok untuk dimuat-turun
  • Untuk kegunaan personal dan komersial
  • Gambar alam dan abstrak

Life of Pix

5-life-of-pix

Kenapa ni bagus:

  • Foto dengan resolusi amat tinggi
  • Gambar baharu ditambah setiap minggu.
  • Tidak ada copyright.

Startup Stock

6-startup-stock

Kenapa ni bagus:

  • Gambar dengan resolusi tinggi (dan obviously cantik!)
  • Terbaik untuk laman web berkaitan teknologi
  • Memberi fokus kepada gambar startup

MMT

7-mmt

Kenapa ni bagus:

  • Percuma untuk kegunaan komersial
  • Gambar baharu ditambah setiap minggu
  • Fokus kepada gambar alam dan bandar

Pexels

8-pexels

Kenapa ni bagus:

  • 5 gambar baharu ditambah setiap hari
  • Imej stok yang artistik
  • Gambar alam, abstrak dan teknologi

Magdeleine

9-magdeleine

Kenapa ni bagus:

  • Kemudahan untuk menyusun gambar berdasarkan warna dan kategori
  • Sistem yang senang dinavigasi
  • Gambar berkontras tinggi yang canti

Jay Mantri

10-jay-mantri

Kenapa ni bagus:

  • Gambar lanskap dan bandar yang lawa!
  • Sistem yang senang nak pakai
  • 7 gambar baharu setiap Khamis
  • Gambar tanpa royalti untuk penggunaan komersial

Stock Snap

11-stock-snap

Kenapa ni bagus:

  • Enjin carian yang sangat hebat untuk mencari gambar stok
  • Percuma untuk kegunaan komersial
  • Antara muka yang sangat mesra pengguna

Re:splashed

12-resplashed

Kenapa ni bagus:

  • Kemampuan untuk memperincikan foto berdasarkan kata kunci yang anda masukkan
  • Pelbagai gambar stok untuk pelbagai bidang
  • Lebih daripada 600 gambar ada di sini

Picography

13-picography

Kenapa ni bagus:

  • Gambar “lifestyle” yang cantik-cantik
  • Sistem yang mempunyai navigasi yang bagus
  • Ratusan foto untuk kegunaan peribadi dan komersial

ISO Republic

14-isorepublicjpg

Kenapa ni bagus:

  • Komuniti jurugambar yang besar yang menyumbang
  • Senang disusun mengikut kategori imej stok yang ada
  • Gambar terbaik untuk untuk blog dan kedai online

StokPic

15-stokpic

Kenapa ni bagus:

  • 10 stok foto setiap 2 minggu
  • Fotografi kehidupan yang menakjubkan
  • Navigasi dalam laman web ni senang

Wefunction

16-wefunction

Kenapa ni bagus:

  • Gambar meja-meja dari atas (kalau nak pakai gambar meja lah)
  • Imej stok yang berkualiti tinggi untuk digunakan

Raumrot

17-raumrot

Kenapa ni bagus:

  • Set gambar bergantung kepada kategori yang anda mahukan
  • Gambar yang banyak warna dan berkontras tinggi ada di sini
  • Ratusan foto yang boleh digunakan

FoodiesFeed

18-foodiesfeed

Kenapa ni bagus:

  • Terbaik untuk laman blog berkaitan makanan
  • Semuanya berkualiti tinggi
  • Gunakan stok gambar “overhead” (gambar dari atas)

Bucketlistly

19-bucketlistly

Kenapa ni bagus:

  • Terbaik untuk laman web perlancongan
  • Dah lah berkualiti, tapi percuma sahaja
  • Gambar dari seluruh duni

Cupcake

20-cupcake

Kenapa ni bagus:

  • Gambar lanskap dan flora dan fauna
  • Percuma untuk kegunaan komersial
  • Terbaik untuk “gambar hero” (klik link di sebelah untuk maklumat lanjut)

Getrefe

21-Getrefe

Kenapa ni bagus:

  • Senang untuk ke sana sini dalam laman web ni
  • Gambar stok yang berkualiti tinggi
  • Gambar bandar dan kehidupan seharian

SplitShire

22-splitshire

Kenapa ni bagus:

  • Gambar stok yang sangat berkualiti
  • Fotografi abstrak dan potret
  • Gambar percuma untuk kegunaan komersial

Penutup

Sekarang kita dah tengok tempat terbaik di Internet untuk mendapatkan gambar stok secara percuma… sekarang ikutlah macam mana anda nak buat untuk menggunakannya. Sama anda nak guna untuk blog, laman web ataupun persembahan… semuanya boleh.

Beritahu kalau anda tahu mana-mana sumber gambar stok fotografi yang ada yang patut masuk dalam senarai ni!

Sumber: Shopify

1 Comment
  1. suliana says

    Terima kasih di atas info diatas. Sebelum ni agak sukar mencari gambar-gambar yang betul-betul kena dengan topik yang ingin diutarakan. Sekarang dah jumpa pun…

Leave A Reply

Your email address will not be published.