Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Pelaburan Hartanah

Anda rasa anda tahu pasal hartanah?

Semua orang tahu apa itu melabur, iaitu mengeluarkan sebahagian sumber untuk tujuan tertentu bagi memberi sesuatu pulangan.

Hartanah pula merupakan sebuah aset yang dinilaikan atau diperdagangkan sama ada dengan rumah mahupun tanah. Kedua-duanya mampu memberikan statistik angka yang menarik.

Industri pelaburan hartanah bukanlah suatu perkara yang baru.

Ia mula dilihat berkembang seawal tahun 2000 di Malaysia. Masa tu baru orang sedar mengenai ekonomi

Pada ketika itu, tidak ramai yang menyedari tentang potensi besar bidang pelaburan hartanah ini. Namun begitu, pemilikan tanah mahupun rumah pada ketika itu sudah dilihat meningkat dari semasa ke semasa.

Orang sekarang mempunyai jumlah tanah yang kurang berbanding dahulu. Kenapa? Sebab pergi jual untuk menampung kos hidup atau keperluan pada masa itu.

Tapi sekarang nilai tanah meningkat.

Bila tanah dibahagi-bahagi, dan ada di tangan lebih ramai orang, persaingan semakin meningkat.

Masuk bidang pelaburan hartanah pada hari ini bukanlah suatu perkara yang mudah. Bukan sahaja nilai hartanah yang semakin mendadak, malah wujudnya banyak persaingan. Daripada syarikat mahupun ejen hartanah, masing-masing berusaha memastikan mereka mencapai jualan yang disasarkan.

Bidang hartanah bukan sahaja dipelopori oleh satu golongan sahaja, malah peluang ini terbuka luas sama ada kita berada di tepi pantai, di tengah bandar, di kawasan kampung dan lain-lain lagi.

Semuanya ada nilai. Cuma bezanya tinggi ataupun rendah.

Nilai hartanah yang susut tidak mustahil boleh meningkat dan juga sebaliknya. Penilaian nilai hartanah bergantung kepada keadaan persekitaran dari segi struktur kawasan, kemudahan awam, dan lain-lain lagi.

Semakin banyak kemudahan yang terdapat di sesebuah kawasan, semakin tinggi nilainya.

Antara punca nilai hartanah merudum jatuh antaranya disebabkan sebagai contoh, kawasan berkenaan terdedah kepada bahaya tanah runtuh seperti yang terjadi di Bukit Antarabangsa, Kuala Lumpur suatu ketika dahulu.

Selain itu, faktor keselamatan awam yang terdedah kepada aktiviti jenayah juga turut diambil kira.

Siapa yang nak tinggal di kawasan yang berisiko dengan nyawa kita?

Tambahan lagi, kegagalan pihak pemaju membuat penyelenggaran berkala menyebabkan para pemilik aset menanggung kerugian dari segi nilai.

Walaupun begitu, bagi menceburi bidang hartanah ini, seseorang itu memerlukan melaburkan wang dalam nilai angka yang agak besar.

Hal ini berikutan, pelaburan jenis hartanah memerlukan kita bermain bukan setakat dengan enam angka sahaja, malah ia juga mencecah sehingga ketujuh angka. Angaka-angka ini menunjukkan simbol kekayaan yang membolehkan seseorang itu bergelar jutawan.

Namun demikian, bidang hartanah ini sentiasa terdedah kepada risiko bahaya. Antaranya jika seseorang itu gagal dalam menjelaskan ansuran bayaran kepada pihak bank secara berkala, alamatnya rumah yang dimilikinya bakal dilelong.

Secara kesimpulannya, pelaburan hartanah merupakan satu bentuk pelaburan yang memberikan pulangan modal secara maksima bergantung kepada usaha dan ilmu kita.

 

Diterbitkan oleh

Abdul Rahman

Seorang penulis, pembaca, programmer dan macam-macam lagi.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *