Apa itu Bitcoin dan Bagaimana Untuk Untung Dengannya?

Bitcoin merupakan cryptocurrency (matawang kripto) yang dicipta untuk menyelesaikan masalah orang tengah.

Dengannnya, anda akan menggunakan konsep yang dipanggil sebagai distributed ledger yang bukannya melalui bank pusat seperti wang konvensional tetapi satu hash yang diketahui oleh semua orang.

Ada 2 cara biasa untuk mendapatkannya. Pertama ialah dengan membelinya melalui beberapa tempat pertukaran wang konvensional kepada wang kripto ini.

Kedua ialah dengan menggalinya (mining) dengan komputer.

Hah? Boleh “gali” benda dalam komputer ke?

Yep. Boleh.

Cuba tengok infografik mudah di bawah ni.

Di dalam artikel ini, saya akan menjawab soalan-soalan umum yang orang ramai ada iaitu… Apa itu Bitcoin?

Anda akan tahu bagaimana untuk menggunakannya.

Artikel ini ditulis dalam bentuk Questions and Answers (Q&A). Soalan dan jawapan. Kita mulakan sekarang.

Q: Apa yang menyebabkan orang tertarik dengan cyrptocurrency ini?

Nilai. Nilainya melebihi daripada wang-wang konvensional di luar sana.

Mungkin lebih tepat pada waktu ini ialah persepsi nilai yang orang berikan kepada Bitcoin itu.

Contohnya 1 dolar Amerika bersamaan dengan RM4.55 semasa saya menulis artikel ini.

Tapi pada ketika ini, 1 BTC (Bitcoin) adalah berharga USD1,200. Cuba darabkan berapa banyak harganya di dalam ringgit Malaysia.

Q: Kenapa ramai orang rugi bila melabur di dalamnya?

Ramai orang rugi kerana terdapat ramai “usasawan” yang cuba mengaut keuntungan cepat dengan menjanjikan bahawa nak untung dengan Bitcoin ni mudah. Cuma perlu sertai program yang mereka buat dan orang yang sertai akan mendapat keuntungan.

Kenapa ada skim yang kata nak dapat 1 BTC itu senang nak dapat? Hanya masuk je program dia confirm boleh dapat 1 BTC dengan cepat?

Saya mempunyai rakan yang mempunyai beberapa komputer khusus untuk menggali Bitcoin, tapi nak dapat 1 BTC pun susah. Dah berhari-hari jalankan komputer khas dia tu, baru dapat 0.0000xx je.

Itu pun disebabkan dia early adopter. Orang awal dalam menyedari potensinya.

Seperti yang kita tahu, penyataan tersebut sangatlah tidak benar.

Q: Bagaimana untuk mengelakkan diri daripada rugi dalam pelaburan Bitcoin?

Salah satu cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan diri daripada rugi dalam Bitcoin ialah:

1. Dengan mengikuti perkembangan dari semasa ke semasa mengenai.

Bila anda tahu perkembangannya, takde lah anda pelik bila nilainya naik. Ataupun turun.

Mungkin ada teknologi baharu untuk membantunya?

Mungkin ada perkembangan standard industri perbankan yang membolehkannya digunakan di kedai biasa.

Anda kena ikut perkembangannya kalau tak nak kena tipu.

2. Aktif mendedahkan diri anda dengan artikel seperti ini yang akan menceritakan kepada anda secara komprehensif apakah itu Bitcoin

Biasa kan dengar pepatah yang cakap, ilmu itu kuasa. Kuasa kepada siapa yang ada ilmu tersebut.

Kalau anda mendalami apa itu blockchainBitcoin, dan cryptocurrency, susah untuk orang tipu anda.

3. … dan bagaimana anda boleh melibatkan diri anda dengannya.

Siapa awal, dia la yang paling untung. Dia boleh kaut sebanyak yang mungkin sebelum orang lain tahu.

Q: Adakah pelaburan ini selamat?

Bagi saya adalah sistem wang yang agnostik. Ia tidak kisah siapa anda, dan bagaimana anda mendapatkannya asalkan anda mempunyai hash yang betul untuk dimasukkan ke dalam lejar tersebut.

Adakah matawang kripto ini hanya datang dan pergi seperti satu hype ataupun ia akan wujud selama-lamanya?

Menarik kan pertanyaan ini? Nampak gayanya macam lama. Tapi ada yang kata ini hanyalah gembar-gembur yang akan tamat nanti.

Jika anda ada apa-apa soalan mengenai apa itu Bitcoin dan cara ia berfungsi, anda boleh tanya di bahagian komen di bawah. (Jika anda masuk ke laman web ini menggunakan Google, anda mungkin akan membaca artikel ini dalam bentuk ringkas. Klik di sini untuk pergi ke blog penuh Kokotiam untuk menulis komen di dalamnya.

Artikel ini akan dikemaskini dari semasa ke semasa.



Diterbitkan oleh

Abdul Rahman

Seorang penulis, pembaca dan suka membuat sesuatu.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *