6 Fakta Pemilik Kad Kredit Perlu Tahu

Walaupun macam-macam dikatakan mengenai kad kredit, sebenarnya kad ini boleh membuat pembelian dan membayar bil-bil anda lebih mudah.

Menggunakan kad kredit juga boleh meningkatkan skor kredit anda. Tapi kena ingat:  kegagalan untuk menguruskan kad kredit boleh menyebabkan banyak perbelanjaan yang tidak perlu.

Jika anda terdorong untuk membeli benda yang anda tidak boleh betul-betul mampu hanya kerana anda boleh menggunakan kad, lagi bagus kalau anda tinggalkan kad tersebut di rumah apabila anda pergi membeli-belah.

Apabila anda mempunyai kecemasan, dan bergantung kepada dana kecemasan untuk mengelakkan mengenakan perbelanjaan yang tidak dirancang pada kad anda.

Memilih kad kredit yang sesuai untuk anda juga penting. Ini boleh menjadi sukar, kerana kad yang anda layak adalah terhad oleh skor kredit anda.

Bandingkan kredit, APR (annual percentage rate), dan yuran lain untuk memikirkan kad yang akan bekerja terbaik untuk keadaan anda.

Ikut petua ini untuk mengelakkan menghabiskan banyak pada fi dan faedah manakala meningkatkan skor kredit anda:

1. Bayar bil anda pada masa, dan membayar lebih daripada minimum. Bukan sahaja anda akan mengelakkan yuran lewat dengan strategi ini, tetapi anda juga akan membayar baki anda lebih cepat, sekali gus menjimatkan wang ke atas faedah juga.

Sebagai contoh, jika anda mempunyai baki RM500 pada kad dengan 15% April, anda akan berakhir membayar RM595 lebih dua tahun jika anda membuat bayaran minimum sebanyak RM20 / bulan.

Walau bagaimanapun, jika anda membuat bayaran sebanyak RM50 / bulan dan bukannya RM20 bayaran minimum, anda akan berakhir membelanjakan sejumlah RM528 untuk membayar baki anda dalam sedikit kurang daripada setahun.

Make sure yang anda konsisten dengan pembayaran bulanan anda. Kalau anda bayar kurang daripada minimum, ini akan memberi kesan negatif skor kredit anda.

2. Pastikan baki anda serendah yang mungkin. skor kredit anda meningkat jika anda menyimpan baki anda agak rendah berbanding dengan kredit maksima anda.

Sebaik-baiknya, baki anda hendaklah tidak kurang daripada 30%.

Elakkan daripada anda guna sampai habis kad kredit anda atau membuat pembelian yang terlalu besar… MELAINKAN anda merancang untuk membuat pembayaran yang lebih besar untuk menampung perbelanjaan itu.

Pertimbangkan memohon peningkatan batas kredit jika anda tidak boleh membayar cukup pada kad anda untuk tinggal di sekitar tanda 30%.

3. Baca fine print pada ganjaran kad tersebut. pembekal kad kredit biasanya mengenakan caj APR lebih tinggi dan yuran untuk mengimbang kembali ganjaran cashback dan ganjaran lain.

Strategi terbaik untuk menggunakan kad kredit dengan ganjaran adalah untuk membuat pembelian yang cukup untuk melayakkan diri untuk mendapatkan ganjaran, tetapi kemudian membayar baki anda sepenuhnya setiap bulan untuk mengelak daripada membayar faedah.

4. Pastikan ia mudah. Memiliki kad kredit terlalu banyak boleh membuat menguruskan akaun anda sukar. Anda akan lebih cenderung untuk terlepas pembayaran.

5. Berhati-hati dengan pemindahan baki. Ini boleh bunyi seperti pilihan yang baik jika anda layak untuk kad kredit dengan bayaran yang lebih rendah. Walau bagaimanapun, kebanyakan syarikat-syarikat kad kredit akan mengenakan caj yuran perpindahan, yang biasanya peratusan daripada hutang anda memindahkan. Membayar 3% daripada jumlah yang anda memindahkan mendapatkan APR yang lebih rendah mungkin tidak menjimatkan wang anda.

6. Elakkan melakukan pendahuluan tunai pada kad kredit anda. Pendahuluan tunai boleh menjadi pilihan menarik kerana wang tunai ini adalah sangat mudah untuk kita dapat, tetapi anda akan membayar caj tertentu dan perlu membuat bayaran bulanan yang lebih besar untuk mengimbangi caj ini. Pendahuluan tunai biasanya mempunyai kadar faedah yang lebih tinggi juga.

Tips ini akan membantu anda kekal di landasan yang betul dengan kad kredit anda. Perlu diingat bahawa anda boleh dengan mudah mengelakkan yuran dan kurangkan perbelanjaan ke atas faedah dengan menjadi bertanggungjawab dan merancang perbelanjaan dan pembayaran anda terlebih dahulu.

Buat perbandingan kad kredit yang lebih baik setiap dua tahun atau lebih. Anda akan layak untuk produk yang lebih baik sebagai skor kredit anda bertambah baik dengan mengikut strategi ini.

Diterbitkan oleh

Abdul Rahman

Seorang penulis, pembaca, programmer dan macam-macam lagi.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *