10 Cara Untuk Menguruskan Kewangan Anda

Pengurusan wang anda ni teruk betul.

Ia berbunyi tak seronok dan anda mungkin tidak mahu melakukan apa-apa dengannya.

Walau bagaimanapun, sebahagian besar rakyat Malaysia tidak mengurus wang mereka dengan betul. Sesetengah sumber melaporkan bahawa orang Malaysia sangat buruk ketika datang ke kewangan mereka berbanding dengan negara lain .

Namun, ada harapan untuk anda jika anda mendapati diri anda di kalangan kumpulan ini.

Terdapat beberapa strategi percubaan yang hebat yang anda boleh belajar cara menguruskan wang anda dengan cara yang betul.

Mari kita lihat.

Mempunyai pelan pengurusan wang yang kukuh boleh menjadi cahaya pada akhir terowongan bagi orang yang cuba mendapatkan kehidupan finansial mereka.

Jika anda seperti saya dan mempunyai beberapa akaun bank, kad kredit, IRA, dan sebagainya, sering kali mendapat cengkaman dan memahami sepenuhnya keadaan kewangan peribadi anda mungkin kelihatan menakutkan dan perjuangan yang sukar.

Tetapi jika anda tidak mengambil langkah-langkah yang sepatutnya untuk teratur dan benar-benar mempelajari cara untuk menguruskan kewangan anda dengan lebih baik, anda akan berasa seperti anda berenang melawan semasa.

Menguruskan wang anda seperti apa-apa masa yang diperlukan untuk memahami dan memperbaiki diri. Dan untuk menguasai, itu juga memerlukan komitmen dan pemahaman yang kuat tentang situasi kewangan Anda. Ini adalah langkah pertama dalam pengurusan wang yang berkesan.

Semua orang dan sesiapa yang pernah menguasai kewangan mereka telah melalui ini; dan mendapatkan kehidupan kewangan anda dalam rangka, lebih cepat daripada kemudian, adalah sangat penting.

Berikut adalah 10 langkah asas untuk membantu anda menguruskan wang anda dengan cara yang betul:

1. Buat belanjawan

Perkara pertama dahulu: buat anggaran jika anda belum melakukannya. Adakah perlu? Adakah wiper kaca diperlukan dalam hujan? Percayalah, anda memerlukannya.

Mewujudkan dan melekat pada bajet mungkin kelihatan sedikit sukar untuk dicapai pada mulanya tetapi ia akan dibayar pada akhirnya (tidak ada tujuan). Belanjawan membantu kita melihat dengan kejelasan dan ketelusan penuh keadaan kewangan kita dan ini adalah yang paling penting untuk menguruskan wang anda dengan lebih baik.

Ini langkah pertama untuk membantu kami membayar hutang dan mula menjimatkan perbelanjaan masa depan seperti gadai janji, kereta, dan persaraan anda. Itulah yang akan membawa keseimbangan kepada kehidupan kewangan anda dan memberi anda ketenangan fikiran.

Untuk memulakan, anda perlu memahami perbelanjaan dan pendapatan anda untuk menguruskan wang anda dengan lebih baik. Ini ditangani dalam 2 langkah berikut:

2. Memahami perbelanjaan anda

Tanya siapa pun dari atas kepala mereka untuk memberitahu anda berapa banyak mereka menghabiskan sebulan pada segala-galanya dan mereka mungkin tidak dapat melakukannya. Ini tidak jarang berlaku.

Ramai orang sebenarnya tidak mengetahui jumlah perbelanjaan yang mereka hasilkan pada mana-mana bulan tertentu. Ini adalah masalah tetapi ada penyelesaian mudah untuknya. Di sini adalah: selama satu bulan, menjejaki semua perbelanjaan anda. Senang kacang. Ambil semua resit anda (barangan runcit, bil restoran, utiliti, dan lain-lain) dan lihat penyata bank anda dan tambahkan semua perbelanjaan anda. Ingatlah untuk menjejaki perbelanjaan yang dibayar dengan wang tunai serta kad kredit.

Idea ini adalah untuk semua perbelanjaan anda (kedua-dua pemboleh ubah dan tetap) diambil kira untuk mendapatkan jumlah keseluruhan. Ini akan membolehkan anda melihat keseluruhan gambar dan mengetahui bagaimana untuk menguruskan perbelanjaan anda ke hadapan. Anda juga ingin membandingkan prestasi sejarah anda dari semasa ke semasa.

3. Memahami pendapatan anda

Tanya siapa pun dari bahagian atas kepalanya untuk memberitahu anda berapa banyak mereka membuat sebulan dan walaupun mereka mungkin tidak akan memberitahu anda, secara dalaman mereka tahu. Inilah perbezaan antara pendapatan dan perbelanjaan, kebanyakan orang tahu pendapatan bulanan penuh mereka tetapi kurang pengetahuan tentang perbelanjaan bulanan penuh mereka.

Walau bagaimanapun, perkara itu adalah untuk mengetahui jumlah perbelanjaan anda dan tolakkan itu dari jumlah pendapatan anda untuk bulan yang dipersoalkan. Inilah caranya:

Jika anda mempunyai nombor negatif ini bermakna anda membelanjakan lebih banyak daripada yang anda buat. Tindakan untuk diambil? Kurangkan perbelanjaan dan perbelanjaan anda sehingga jumlahnya mencapai sifar.

Jika anda mempunyai nombor positif ini bagus (tinggi lima!) Dan bermakna anda membelanjakan kurang anda membuat. Tindakan untuk diambil? Anda boleh meningkatkan pembayaran hutang anda atau meningkatkan simpanan anda.

Sebaik sahaja anda memahami perbelanjaan dan pendapatan anda dan mempunyai pemahaman yang mantap mengenai wang yang masuk dan keluar dari hidup anda, sudah tiba masanya untuk mengambil beberapa langkah tambahan untuk menguruskan wang anda dengan lebih baik.

4. Menyatukan hutang anda

Hutang, perkataan yang ditakuti. Tiada siapa yang suka hutang. Tiada sesiapa. Dan kebanyakan orang yang memerlukan bantuan menguruskan wang sebenarnya memerlukan bantuan untuk keluar dari hutang. Bunyi akrab? Jika anda seperti majoriti rakyat Malaysia (~ 80%), maka anda kemungkinan besar mempunyai hutang .

Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah untuk mendapatkannya di bawah kawalan dan berusaha untuk menyingkirkannya. Jika anda mempunyai hutang kad kredit, pinjaman pelajar, dan hutang lain; lihat untuk menyatukan mereka dan cuba untuk mendapatkan kadar faedah yang paling rendah.

Sekali lagi, semua tentang mengambil langkah yang sesuai untuk mengawal wang anda. Terdapat pilihan di luar sana yang membolehkan anda menggabungkan beberapa hutang tidak bercagar seperti kad kredit, pinjaman peribadi, dan pinjaman habis bulan, ke dalam satu bil dan bukannya membayar secara individu.

Jika anda hanya mempunyai hutang kad kredit tunggal dan berada pada anggaran yang ketat, cuba membayar sekurang-kurangnya jumlah minimum sebaik sahaja anda memperoleh bil kad kredit. Kemudian, jika kewangan anda membenarkannya, dan anda menjumpai lebih banyak wang, cuba buat bayaran yang sama beberapa minggu kemudian.

Cuba simpan kitaran pembayaran ini sehingga hutang anda dibayar sepenuhnya.

5. Potong atau keluarkan perbelanjaan yang tidak diperlukan

Peminat besar Starbucks? Jika anda membeli Venti Caffe Latte setiap hari (seperti yang lazat kerana ia adalah) sekitar $ 4 daripada dompet anda. Keluarkan itu dan anda boleh membelanjakan kira-kira $ 1,400 setahun hanya untuk itu. Mungkin, mungkin, pertimbangkan untuk membuat campuran sendiri di rumah untuk mencubit wang itu?

Membayar keahlian gim tetapi melakukan yoga di belakang rumah anda? Batalkannya. Berfikir panjang dan keras keahlian lain, langganan, akaun yang anda bayar tetapi boleh hidup tanpa.

Ingat, idea ini adalah untuk belajar bagaimana untuk menguruskan kewangan anda dengan lebih baik dengan mengambil semua dan setiap sen dalam akaun.

Oleh itu, lakukan beberapa pembersihan musim bunga dan perbelanjaan slash di mana sahaja anda melihat peluang dan terutamanya jika ia sesuatu yang tidak menjejaskan kehidupan anda.

6. Buat dana kecemasan

Benda tak diingini kadang-kadang berlaku dan dana kecemasan ini bagus untuk disediakan. Dana kecemasan adalah bahagian penting dalam pelan kewangan peribadi yang sihat.

Dalam hampir semua kes, anda tidak perlu menyentuh atau mengambil wang daripada dana, sebaliknya, biarkan ia duduk di sana memperoleh faedah. Jika anda kehilangan pekerjaan anda atau perbelanjaan yang tidak diingini atau tidak dijangka-seperti kereta anda pecah atau pokok yang jatuh di atas bumbung anda-ini adalah apabila anda perlu memasukinya.

7. Jimat 10 hingga 15 peratus untuk persaraan.

Saya tahu ia jauh, tetapi jika anda mahu menghirup margaritas di Miami di bawah payung matahari, lebih cepat anda mula menjimatkan untuk bersara, lebih baik anda akan berada di tahun keemasan anda.

Perkara pertama adalah untuk menubuhkan sasaran tabungan-yang memberitahu anda kira-kira berapa banyak yang perlu anda sampaikan dari masa ke masa untuk memenuhi matlamat persaraan anda yang akan membolehkan anda menjalani gaya hidup yang anda ingini.

Katakan anda berumur 21 tahun dan tidak mempunyai apa-apa yang disimpan tetapi hanya menawarkan pekerjaan membayar $ 40,000 setahun. Jika anda menjimatkan 10% daripada pendapatan anda setiap tahun kemudian dengan umur persaraan 67, anda akan mempunyai $ 2.5 juta yang disimpan! Cha-ching!

Sekiranya anda memerlukan kalkulator untuk menjalankan nombor anda sendiri, periksa satu ini.

8. Semak dan fahami laporan kredit anda

Mengapa laporan kredit sangat penting? Kerana mereka adalah.

Laporan kredit adalah nombor kira-kira antara 150 dan 900 yang berfungsi sebagai skor / gred yang faktor dalam pinjaman masa kini dan masa lalu, kad kredit, gadai janji dan hutang lain yang dilaporkan.

Ia berfungsi untuk menentukan bagaimana kredit anda dan skor ini mempunyai kesan langsung ke atas keupayaan pinjaman masa depan anda. Adalah penting untuk anda menyemak dan memahami laporan kredit anda untuk memastikan ia mempunyai semua maklumat terkini anda dan untuk mengenal pasti sebarang kemungkinan yang mungkin (dianggarkan bahawa 2-3% daripada laporan mengandungi beberapa ralat yang boleh menjejaskan skor keseluruhan anda).

Jika anda ingin menargetkan skor kredit yang hebat, pastikan baki kad kredit anda rendah dan bekerjalah membayar hutang anda dan bukannya mengalihkannya dari akaun ke akaun.

9. Gunakan alat atau aplikasi kewangan peribadi

Kewangan anda sudah rumit, membiarkan mereka tidak rumit.

Bagaimana?

Mulailah dengan mendapatkan masa dan meletakkan abacus atau kalkulator Casio anda. Terdapat alat baru dan percuma di luar sana yang akan menunjukkan kepada anda cara-cara untuk menguruskan wang serta melakukan semua anggaran yang sukar dan kerja-kerja pengkomputeran.

Banyak alat seperti Quicken untuk Windows atau aplikasi MoneyStrands percuma akan membolehkan anda selamat menyatukan, mengurus dan mengawal wang anda dengan selamat di semua tempat.

Dengan MoneyStrands anda boleh mendapat akses kepada semua baki akaun anda, urus niaga kewangan, tabiat belanjawan dan belanjawan, dan mengambil semua maklumat itu untuk mula membuat keputusan yang lebih bijak dan mencapai matlamat kewangan anda.

10. Mengikuti sumber pengurusan wang

Pengetahuan adalah kuasa. Setiap guru kewangan yang kita kenal hari ini bermula seperti anda dan saya. Mereka hanya terus belajar dan mendidik diri mereka sendiri dan mengubah minat mereka ke profesion mereka.

Pro kewangan boleh memberikan anda nasihat yang sangat diperlukan mengenai cara menguruskan wang anda dengan cara yang betul, serta beberapa cerita yang memberi inspirasi untuk membuat anda berfokus untuk menjadi versi terbaik diri anda dari segi menghancurkannya secara kewangan.

Kunci ketika meneliti pakar yang mengikuti adalah dengan berhati-hati memberi perhatian kepada apa yang mereka katakan, menyerapnya, dan hanya mengambil nasihat atau bimbingan yang benar-benar dapat membantu kes anda.

Sesetengah jargon kewangan mereka mungkin keluar dari liga anda, jadi tengoklah lebih banyak lagi tentang kebijaksanaan yang mungkin berlaku untuk anda dan anda.

Secara keseluruhannya, tetap berpengetahuan, mengamalkan pengurusan kewangan yang mantap, dan mungkin satu hari nanti anda akan menjadi guru kewangan peribadi seterusnya dan mempunyai ribuan, jika tidak berjuta-juta, orang yang berkongsi kandungan anda dan mencari kepakaran anda dengan cara terbaik untuk menguruskan wang anda. Apa-apa sahaja boleh dilakukan.

Mampu menguruskan wang anda secara berkesan akan menjadikan aliran hidup lebih lancar, apatah lagi membantu mengurangkan tahap tekanan anda. Menjadi teratur juga akan menjimatkan masa anda dan menjimatkan anda sakit kepala masa depan. Dan tiada siapa yang mahu mereka.

Jadi, pergi ke sana dan ambil langkah pertama yang memetakan strategi kewangan peribadi anda dengan matlamat yang sentiasa ada dalam minda untuk dapat menguruskan kewangan anda dengan lebih baik daripada sebelumnya. Ramai orang lain telah melakukannya dan begitu juga anda.

Fikirkan betapa manisnya margaritas yang akan terasa di pantai di Miami bertahun-tahun dari sekarang.

Beritahu kami jika anda mempunyai langkah lain yang berjaya untuk menguruskan wang anda yang tidak kelihatan di atas!

Diterbitkan oleh

Abdul Rahman

Seorang penulis, pembaca, programmer dan macam-macam lagi.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *