Sumber Rujukan Peperiksaan Penolong Penguasa Kastam W27

Anda terlibat dalam exam penolong penguasa kastam gred W27 pada 5 Ogos ini?

Jangan bimbang. Ramai orang rasa begitu. Biasalah… terdapat ramai calon dan tak tahu apa kedudukan anda nanti berbanding semua calon.

Berapa tempat sahaja yang ada… dan kalau anda tak usaha, susah untuk anda dapat tempat.

Dalam post ini saya cerita sedikit mengenai peperiksaan ini. Saya mulakan dulu dengan…

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Penguasa Kastam Gred W27

Cuba tengok soalan ini. Dapat jawab tak?

Jumlah rampasan rokok tidak sah pada tahun 2013 ialah sebanyak 449.4 juta batang manakala tahun 2012 ialah 510.83 juta batang.

Kirakan perbezaan rampasan rokok tidak sah di antara kedua-dua tahun tersebut.

— * — * — * — * — * —

Di atas ialah contoh soalan yang akan anda temui nanti dalam exam tersebut. Cuba fikir, anda dapat tak jawab soalan di atas?

Soalan-soalan sebegini biasanya akan anda jumpa dalam peperiksaan nanti. Ada tiga seksyen dalam peperiksaan yang perlu anda hadapi iaitu Pengetahuan am, daya penyelesaian masalah, dan ujian psikometrik.

Contoh soalan matematik untuk peperiksaan Penolong Penguasa Kastam
Contoh soalan matematik untuk peperiksaan Penolong Penguasa Kastam
Cara menjawab soalan matematik di atas
Cara menjawab soalan matematik di atas

Pointer #1: Matematik tahap SPM

Untuk bahagian matematik sebagaiApa yang akan hadapi ialah perkara yang berkaitan dengan pelajaran yang anda belajar di peringkat SPM dahulu. Bila anda dapat buat exam tahap SPM, anda boleh menjawab bahagian matematik ini.

Soalan cepu emas yang pasti anda nak tahu pastinya ialah…

Macam mana nak jawab soalan ni? Saya tak pandai matematik!

Jangan bimbang.

Ada cara untuk anda mengambil “jalan pintas” untuk siap sedia untuk bahagian ini.

Pointer #2: Mahir menganalisis

Ada bahagian yang memerlukan anda untuk menganalisa maklumat. Ayat macam susah kan? Cuba anda tengok soalan bawah ni.

Contoh-Soalan-Daya-Menyelesaikan-Masalah-Penolong-Penguasa-Kastam-W27

Mereka yang pernah belajar pengajian am mesti selalu nampak soalan-soalan sebegini kan? Sebenarnya tak susah pun soalan ini. Anda cuma perlu tahu macam mana untuk menginterpretasi data yang diberikan.

Kalau anda tengok pun tak susah pun. Kira sahaja berapa banyak pelancong domestik dan pelancong luar negara yang datang pada bulan April, dan beza antara pelancong domestik dan luar negara pada bulan itu.

(Domestik itu ialah perkataan lain untuk tempatan)

Panduan Peperiksaan Penolong Penguasa Kastam Gred W27

Sebenarnya ada cara untuk anda mendapat panduan lengkap untuk exam ini. Panduan ini membolehkan anda untuk lebih bersedia berbanding calon-calon lain dan hasilnya: peluang untuk anda berjaya lebih cerah.

testimoni-tim

testimoni-tim2

Di atas adalah beberapa testimoni oleh mereka yang berjaya dalam exam SPA sebelum ini.

Ada pelbagai contoh soalan SPA yang boleh anda tengok.

Panduan yang ingin kami war-warkan kepada anda masih lagi belum ada di pasaran (sudah ada, boleh klik link di bawah untuk maklumat lanjut). Ianya sedang diperinci dan dipersiapkan semasa post ini ditulis. Jika anda ingin mengetahui bila panduan peperiksaan penolong penguasa kastam ini akan dikeluarkan… anda boleh tekan butang di bawah untuk maklumat lebih lanjut.

UPDATE #1: Produk ini akan dilancarkan pada 31 Julai, pada pukul 10 pagi. Boleh klik butang di bawah untuk maklumat lanjut.

UPDATE #2: Panduan peperiksaan SPA (yang boleh membantu anda untuk menjawab Peperiksaan Penolong Penguasa Kastam W27) yang saya katakan sebelum ini sudah boleh dimuat turun.

UPDATE #3: Jualan untuk panduan ini ditutup. Tetapi panduan exam penguasa kastam dibuka.

Klik link di bawah untuk mendapatkannya.

>>> Klik Sini Untuk Maklumat Lanjut Mengenai Panduan Ini <<<

Dan kalau anda nak sumber rujukan peperiksaan penolong penguasa kastam W27… Ianya sudah dihentikan jualan untuk sekarang.



Diterbitkan oleh

Abdul Rahman

Seorang penulis, pembaca dan suka membuat sesuatu.

7 padangan di “Sumber Rujukan Peperiksaan Penolong Penguasa Kastam W27”

  1. Betul Kah jwb cart bar tu.. Sebab nak cari perbezaan antara pelancong domestik dan luar negara …kalau diikutkan pengiraan perbezaan Nya adalah 440 tetapi tidak ada penyelesian yang lengkap dalam pengiraan tersebut… Kalau jawapannya A mungkin soalan bukan mengatakan perbezaan tapi peningkatan pelancong luar negara sahaja…

    1. Soalan interpretasi data untuk exam SPA ni ya kak…

      Saya baru je buat pengiraannya kak…

      Soalan nak perbezaan antara domestik dan luar negara pada bulan April…

      Bila kita tengok soalan, kita dapati bahawa:

      Bilangan pelancong tempatan ialah 2/3 berbanding sebelumnya. Dan 2/3 untuk 600 ialah 400…

      Pelancong luar negara pula meningkat sebanyak 40%. Dan penambahan sebanyak 40% berbanding Mac ialah 560.

      Soalan mahukan:

      “Hitung jumlah perbezaan antara pelancong tempatan dan pelancong luar negara yang datang melawat ke Zoo Negara bagi bulan April.”

      Bila ditolak kedua-duanya jawapan adalah 160. (Jawapannya A)

      Harap dapat membantu komen saya ini 🙂

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *