Sumber Rujukan Peperiksaan Bertulis Akauntan Gred W41

Assalamualaikum w.b.t,

Dah bersedia dengan peperiksaan akan datang ini? Peperiksaan yang akan menentukan sama ada anda mendapat jawatan akauntan ged W41 ini. Banyak yang diperkatakan mengenai exam ini. Ada yang mencari contoh soalan yang akan keluar dalam exam ini, ada tak soalan IQ, soalan matematik macam mana yang akan keluar, apakah format soalan, dan macam-macam lagi.

Biasalah, nak menyediakan diri untuk peperiksaan… tak salah nak cari semua tu. Yang bagusnya, anda boleh dah dapatkan buku rujukan untuk peperiksaan bertulis gred 41, dan untuk anda, ialah gred W41. Nama panduan tu? Pakej Rujukan Peperiksaan Bertulis Akauntan Gred W41.

Anda boleh klik URL kat bawah ni untuk tengok:

Tengok Panduan Peperiksaan Akauntan

Jadi, apa yang anda boleh buat ialah mendapatkan sumber itu kerana salah satu faktor kegagalan calon ialah kerana mereka tidak tahu apakah format soalan dan cara menjawab soalan yang keluar dengan baik.

Bagi setiap seksyen sebenarnya ada pecahan yang perlu anda tahu kerana kalau anda tak tahu, ia akan merungsingkan kepala anda. Ia adalah soalan feveret pada tahun 2009 dan 2010, tetapi tidak ada pada tahun 2011 dan awal 2012 dan soalan ini mungkin ada pada Mei ini).

Selain itu, anda juga akan mendapat contoh soalan seksyen A, B, C dan D, soalan tambahan (ada 30 soalan tambahan untuk seksyen A dan B), soalan-soalan yang perlu anda tahu nak jawab mengenai Government Transformation Plan (GTP) dan juga berkenaan Akaun. Dan kalau anda nak tahu jawapan, ia ada di dalam 😉

Lagi yang anda nak tahu? Ha, cara nak tulis esei yang bagus untuk exam awam ini (jadi, senang sikit anda nak lulus). Jadi dalam tu anda akan dapat tengok tujuh esei BM dan BI serta fakta-fakta penting yang anda perlu yang ada dalam peperiksaan perkhidmatan awam 2012 yang lepas serta soalan-soalan berkaitan isu GTP yang anda perlu tahu.

Contoh-contoh Soalan Lain:

1. Terdapat 25,000 orang peserta yang hadir dalam satu perhimpunan awam. Jika 10% daripada peserta tersebut membeli air kotak keluaran Milo berharga RM1.50, hitung jumlah keuntungan yang bakal diperolehi jika harga air kotak tersebut dijual dengan harga RM2.00.

A. RM1250
B. Untunglah peniaga air kotak
C. Macam ini tiap hari berhimpun pun untung
D. Untung staf syarikat media dapat overtime

2. Berikut adalah maklumat harga dan kadar cukai model kereta X yang ditetapkan oleh Kerajaan kepada sebuah syarikat pengeluar kereta :

Harga kereta = RM30,000
Cukai eksais = RM22,500 (75%)
Jumlah = RM52,500

Cukai jualan = RM5,250 (10%)
Jumlah selepas cukai = RM57,750

3. Berapakah jumlah kutipan cukai eksais model X yang diperolehi oleh kerajaan jika syarikat kereta tersebut menjual sebanyak 138,730 buah kereta?

A. RM3,121,425,000
B. Boleh biaya pelajar IPTA 208,095 orang dengan RM15,000 seorang
C. 4,802,192 orang dapat BR1M dengan jumlah RM650 seorang
D. Belum cukup, tambah lagi cukai

4. Kerajaan memperuntukan sebanyak RM17 juta untuk melaksanakan kempen kefahaman pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

Soalan:
Berapakah nilai perbelanjaan yang digunakan untuk 1 hari jika kempen tersebut dilaksanakan selama 12 bulan?

A. RM46,575.34
B. Sama harga dengan sebuah rumah kos rendah
C. Sama dengan harga sebuah kereta nasional
D. Sama harga dengan 2 buah kereta nasional tanpa cukai

Kalau anda dah ada bahan bacaan, senang sikit. Anda tak perlu terhegeh-hegeh mencari bahan untuk membaca sebab anda tahu apakah bentuk soalan yang akan keluar dan saya harap tip-tip ini akan membantu anda menjawab soalan peperiksaan awam gred W41 anda 🙂

Klik sini untuk sumber rujukan peperiksaan bertulis akauntan gred W41.



Diterbitkan oleh

Abdul Rahman

Seorang penulis, pembaca dan suka membuat sesuatu.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *