Buang Virus Autorun: Cara Untuk Membuangnya Selama-lamanya

Assalamualaikum w.b.t semua! Hari ini saya ingin menunjukkan kepada anda bagaimana untuk membuang virus autorun. Virus autorun merupakan virus yang sering kali menyerang komputer-komputer di universiti tempatan seperti UiTM, UIA, UUM dan juga politeknik.

Anda boleh terkena jangkitan virus autorun setiap kali anda plug thumb drive anda di dalam komputer yang telah dijangkiti dan apabila anda membawa kepada komputer baru, ia akan menjangkiti komputer itu juga. Jadi bagaimana untuk buang virus autorun?

Pertama sekali ialah anda perlu menggunakan antivirus yang terkini. Setiap antivirus terbaru mempunyai fungsi untuk mengesan virus autorun dan dengan itu anda boleh membuang virus tersebut dengan mudah.

Sambung membaca Buang Virus Autorun: Cara Untuk Membuangnya Selama-lamanya

Cara Untuk Buang Virus Shortcut Dengan Mudah

Ini sangat biasa berlaku. Diserang virus shortcut. Tak suka kena!

Benda ni biasa ada di dalam makmal komputer di dalam IPTA di seluruh Malaysia. Kalau anda tak kena lagi, bertuahlah anda. Tapi biasanya komputer yang tidak diupdate antivirusnya akan terkena. Susah bila dah terkena. Virus ini akan menyorokkan folder dan files anda sambil meletakkan shortcut untuk mengelirukan anda untuk klik dan menyebabkan anda terkena jangkitan virus yang lebih buruk.

Command Prompt
Nak buang virus menggunakan command prompt senang sahaja asalkan tahu...

Perkara pertama yang anda perlu buat setelah memasukkan thumb drive yang terkena masalah virus shortcut ini ialah dengan mengimbas dahulu thumb drive tersebut dengan antivirus. Ini untuk mematikan virus yang boleh diaktifkan sejurus selepas dijalankan oleh pengguna yang tidak mengetahuinya.

Sambung membaca Cara Untuk Buang Virus Shortcut Dengan Mudah

Bagaimana Nak Buang Virus Dan Lindungi Komputer Anda

Ramai orang yang sering terkena serangan virus. Selalunya bila masuk laman web yang bukan-bukan seperti blog yang penuh dengan iklan.

Mereka kemudiannya menghantar ke kedai laptop atau desktop mereka dan kedai mengenakan caj antara RM30-RM50 untuk format komputer mereka. Sebenarnya anda tidak perlu membuat sedemikian jika anda ingin membuang virus yang ada.

Ya, anda juga boleh buang virus. Tanpa perlu ke kedai.

Antara virus yang biasanya mengancam orang ramai (terutama sekali di Institut Pengajian Tinggi bernama UiTM) ialah virus shortcut. Tetapi hari ini saya tidak ingin bercakap bagaimana untuk buang virus shortcut. Tetapi saya nak bercakap bagaimana untuk melindungi komputer anda daripada serangan virus serta membuang pelbagai jenis threats yang mungkin ada di dalam komputer anda sekarang ini.

Sambung membaca Bagaimana Nak Buang Virus Dan Lindungi Komputer Anda

Tips PTD

Nampaknya exam PTD kembali lagi.

Adakah anda bersedia untuk exam PTD akan datang? Ianya semakin dekat setiap saat, dan kesediaan anda akan diuji semasa anda menduduki peperiksaan tersebut.

Macam biasa, semua orang yang terlibat akan rasa tertekan apabila peperiksaan dah dekat. Apa yang patut mereka buat kalau peperiksaan dah dekat? Bagi saya ialah cara “shortcut”. Cara terbaik untuk masa yang dah suntuk ni.

Cara shortcut tersebut ialah… Mencari panduan terbukti yang boleh bantu kita menjawab peperiksaan itu.

Kalau ada panduan, senanglah kita untuk menjawab segala soalan dalam exam. Especially kalau dia beritahu kita apa yang akan keluar dalam exam tu nanti.

Sambung membaca Tips PTD

10 Tips Diet Seimbang Yang Boleh Pakai

Kebelakangan ini, saya dapat lihat ramai orang sedang memikirkan untuk menguruskan badan atau berdiet lebih-lebih lagi sekarang ni merupakan cuti semester.

Segelintir daripada mereka berpendapat bahawa berat badan mereka semakin meningkat (padahal xde perubahan pun,kih3), dan mungkin ini salah satu sebab mengapa ramai orang sedang memikirkan adakah patut mereka berdiet.

diet

Aktiviti berdiet ini bukan sahaja popular dikalangan wanita (mostly wanita la, hehehe) tapi jugak dikalangan lelaki yang mengimpikan bentuk badan yang hot dan seksi.

Sambung membaca 10 Tips Diet Seimbang Yang Boleh Pakai