5 Tips Untuk Bersedia Menghadapi Temuduga

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Tahniah kepada anda yang terpilih untuk dipanggil untuk temuduga. Tidak kira temuduga kerajaan ataupun swasta, temuduga ini ialah proses penapisan yang di laksanakan oleh pihak majikan, bagi memilih calon-calon yang paling sesuai untuk di ambil bekerja.

Berdasarkan hasil kajian yang telah saya lakukan, terdapat juga pelajar yang mempunyai rekod akademik yang cemerlang masa di universiti tidak berjaya meyakinkan panel semasa temuduga.

Persoalannya ialah, kenapa panel tidak yakin dengan mereka, calon-calon yang mempuyai rekod akademik yang cemerlang.

Sambung membaca 5 Tips Untuk Bersedia Menghadapi Temuduga

Sumber Rujukan Peperiksaan Bertulis Akauntan Gred W41

Assalamualaikum w.b.t,

Dah bersedia dengan peperiksaan akan datang ini? Peperiksaan yang akan menentukan sama ada anda mendapat jawatan akauntan ged W41 ini. Banyak yang diperkatakan mengenai exam ini. Ada yang mencari contoh soalan yang akan keluar dalam exam ini, ada tak soalan IQ, soalan matematik macam mana yang akan keluar, apakah format soalan, dan macam-macam lagi.

Biasalah, nak menyediakan diri untuk peperiksaan… tak salah nak cari semua tu. Yang bagusnya, anda boleh dah dapatkan buku rujukan untuk peperiksaan bertulis gred 41, dan untuk anda, ialah gred W41. Nama panduan tu? Pakej Rujukan Peperiksaan Bertulis Akauntan Gred W41.

Anda boleh klik URL kat bawah ni untuk tengok:

Sambung membaca Sumber Rujukan Peperiksaan Bertulis Akauntan Gred W41

Cara Jawab Peperiksaan Akauntan W41

Untuk menjawab peperiksaan akauntan W41 bukan mudah. Tak ramai orang lulus. Tapi kita semua tahu ada empat seksyen untuk peperiksaan ini iaitu:

1. Pengetahuan am (pasal Malaysia)
2. Daya menyelesaikan masalah
3. Esei BM
4. Esei BI

Menurut buku panduan SPA sendiri, antara soalan yang boleh ditanya adalah seperti:

Sambung membaca Cara Jawab Peperiksaan Akauntan W41

Tarikh Peperiksaan Akauntan Gred W41

Tarikh untuk peperiksaan akauntan W41 adalah pada 4 Ogos 2012 ini. Jika anda terpilih untuk mengikuti peperiksaan akauntan W41 ini, anda boleh mengikuti panduan yang dikeluarkan.

UPDATE TAHUN 2014: Peperiksaan bermula pada 6.05.2014 pada hari Selasa. Anda boleh lihat jadual peperiksaan yang kami sediakan.

Sambung membaca Tarikh Peperiksaan Akauntan Gred W41

Tips PTD

Nampaknya exam PTD kembali lagi.

Adakah anda bersedia untuk exam PTD akan datang? Ianya semakin dekat setiap saat, dan kesediaan anda akan diuji semasa anda menduduki peperiksaan tersebut.

Macam biasa, semua orang yang terlibat akan rasa tertekan¬†apabila peperiksaan dah dekat. Apa yang patut mereka buat kalau peperiksaan dah dekat? Bagi saya ialah cara “shortcut”. Cara terbaik untuk masa yang dah suntuk ni.

Cara shortcut tersebut ialah… Mencari panduan terbukti yang boleh bantu kita menjawab peperiksaan itu.

Kalau ada panduan, senanglah kita untuk menjawab segala soalan dalam exam. Especially kalau dia beritahu kita apa yang akan keluar dalam exam tu nanti.

Sambung membaca Tips PTD